Se dau 5000 de lei de la stat acestor elevi români, cel puțin: proiectul care va face diferența pentru viitorul copiilor

de: Alexandru Puiu
10 01. 2023

În ultimul deceniu, s-a normalizat foarte mult în România situația în care elevii români decid să facă o facultate în afara țării. Până acum, însă, ei nu primeau niciun ajutor din partea statului român. Din fericire, situația pare să se remedieze.

Cel puțin 1000 de euro pe lună vor primi acești studenți români care învață la universități din străinătate, cu condiția ca un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației va fi adoptat. Acest nou efort financiar a fost menit a defini cadrul legal pentru susținerea unora dintre viitorii specialiști români care, la momentul de față, studiază în străinătate. Noile burse lunare ar trebui să le facă viața mai ușoară românilor care nu se află într-o situație financiară foarte bună. În plus, ar trebui să le acopere acestora o parte din cheltuielile cu transportul în afara granițelor.

Burse de peste 1000 de euro pentru acești copii

Deși se pleacă de la 1000 de euro pe lună, acesta fiind plafonul inferior, suma va fi actualizată anual și va depinde și de țara în care studiază românul. Tot anual, prin ordinul ministrului Educației, se va stabili numărul de luni în care se va acorda bursa, tipurile de burse și durata stagiului unei burse.

“Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, acordă anual, în condiţiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare” din anumite domenii de interes pentru România, ce vor fi stabilite în fiecare an, se arată în proiectul de hotărâre de guvern pe care îl poți parcurge integral la această adresă.

Practic, bursierii români care efectuează stagiile de studii amintite vor beneficia de:

  • o bursă lunară destinată plăţii unor taxe şcolare şi, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite;
  • transport dus-întors (cu avionul, cu trenul sau cu autocarul) din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar;
  • plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului.

Conform avocatnet.ro, este important de reținut că nu toți studenți români care merg la facultate în străinătate, cu prezență fizică, vor primi minim 1000 de euro, ci doar cei ce vor participa la un concurs organizat la nivel național de către Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii. Modul de organizare şi de desfăşurare a concursului, precum și condițiile financiare de acordare și de decontare a bursei vor trebui stabilite, de asemenea, prin regulament aprobat prin ordin al ministrului educației.